EMMAWATSONFAN.NL
JOUW BRON VOOR ALLES OVER ACTRICE EMMA WATSON!
EmmaWatsonFan.nl

Actrice Emma Watson heeft een open brief geschreven aan dr. Savita Halappanavar, die in 2012 op 31-jarige leeftijd overleden is nadat haar in Ierland een abortus geweigerd werd. “In jouw herinnering zetten we de strijd verder.”

De vrouw, een tandarts, was 17 weken zwanger van haar eerste kind, toen artsen haar vertelden dat de kans op een miskraam enorm groot was. Een abortus werd haar echter geweigerd, wegens verboden “door de Ierse wet” tenzij haar leven in gevaar was. Op 28 oktober 2012 overleed Halappanavar aan een hartstilstand, veroorzaakt door een septische miskraam.

Halappanavars dood deed de inspanningen om abortus te liberaliseren in een stroomversnelling terechtkomen. Het resulteerde in mei van dit jaar in een referendum, waar 2 op de 3 Ieren voor de legalisering van abortus stemden.

“Historische overwinning”
In een open brief, die afgelopen weekend in het magazine Net-a-Porter verschenen is, herdenkt Watson de overleden tandarts en roept ze tegelijk op tot actie.

“Lieve dr. Savita Halappanavar, je wou niet het gezicht worden van een beweging, je wou enkel een procedure die je leven gered zou hebben”, steekt de actrice van wal. “Toen het nieuws over je dood bekend raakte in 2012, weerklonk de dringende oproep van Ierse activisten over de hele wereld: herroep het achtste amendement van de Ierse grondwet.”

Watson benadrukt het belang van de “historische feministische overwinning” van 25 mei dit jaar. “Dat het achtste amendement meer waarde hechtte aan het leven van een ongeboren foetus dan aan dat van een levende vrouw, was een wake-up call”, gaat ze verder. Maar de strijd stopt hier niet, benadrukt de actrice.

“Gevecht verder zetten”
Volgens het Amerikaanse Guttmacher-instituut zijn er nog 26 regio’s in de wereld waar abortus volledig illegaal is. Dat is onder andere het geval in Egypte, Madagascar, Irak en de Filipijnen.

“Van Argentinië tot Polen bestaan nog beperkende abortuswetten die meisjes, vrouwen en zwangere mensen straffen en in gevaar brengen”, schrijft Watson. “Maar ook de abortuswet in Noord-Ierland dateert nog steeds van voor de gloeilamp. In jouw herinnering en voor onze bevrijding, zullen we het gevecht voor gerechtigheid verder zetten.”
Leave A Comment

You must be loggd in to post a comment.